Skip to content

Welke haaknaalden zijn het beste?

Je hebt ze in ontzettend veel soorten en maten; een Tunische haaknaald of een gewone rechte, maar dat is niet het enige! Ook het model van een haaknaald is belangrijk. Neem je een metalen haaknaald, eentje van hout of zo’n ergonomische haaknaald met softgrip?

 In dit artikel lees je erover. Welke haaknaald past bij jou?

Het voordeel van haken als hobby is dat je niet veel nodig hebt. Wat wol en een haaknaald, maar welke?

Wanneer je net begint met haken weet je natuurlijk niet veel over alle soorten naalden die er zijn en geef je waarschijnlijk niet meteen een fortuin uit aan een set naalden. Er is immers wat te vinden in iedere prijsklasse. In dit artikel neem ik ze onder de loep:

1: De rechte metalen naald.

Deze naalden zijn eigenlijk de basic naalden en een goede budget oplossing. Toen ik begon heb ik een setje voor twee Euro gekocht bij de Action. Daarvoor kreeg ik 6 haaknaalden in verschillende maten.

Om te beginnen vind ik deze naalden echt ideaal. Ze liggen goed in de hand en zijn glad (waardoor je draad soepel over je naald glijdt). Het nadeel van deze naalden zit in de dunne naalden. Wanneer je langere tijd met de dunste naald haakt, wordt deze door je hand erg warm. Bij mij was hij op een gegeven moment gebogen!

Toch gebruik ik ze nog regelmatig, zeker de dikkere naalden!

2: De Bamboe houten haaknaald.

Bamboe naalden hebben als voordeel dat ze goedkoop zijn en duurzaam. Bamboe is stevig en daardoor gaan deze naalden lange tijd mee! Ze liggen ook erg licht in de hand, wat ook erg prettig is.

De kwaliteit hangt erg af van waar je de naalden koopt. Ik heb zelf ooit een setje gekocht bij een wereldwinkel en dat had ik, helaas, nooit moeten doen. De naalden waren erg ruw, waardoor ik met geen een garen goed kon werken. Het bleef continue hangen en het setje heb ik dan ook weggegooid.

Let daarom goed op of de naalden die je koopt goed glad geschuurd zijn, en eventueel een laagje lak eroverheen hebben, zodat ze mooi glad zijn! Let ook op dat de naalden, die vaak handgemaakt zijn, echt de goede afmetingen hebben. Dit kan nogal eens verschillen.

3. De ergonomische Softgrip haaknaald

Mijn absolute favoriet, zeker als je veel haakt!

Haken geeft belasting op je hand, zeker als je bijvoorbeeld haakt met hoge spanning. Daardoor krijgen veel mensen kramp in hun handen bij (langdurig) haken. Softgrip naalden zijn ergonomisch gevormd en liggen fijn in de hand. Dankzij de afgeplatte zijden aan het handvat.

Ook heb je door het ‘rubber’ van het handvat iets breders om vast te houden én is het zacht.

Deze naalden komen van vele merken, maar mijn persoonlijke favoriet zijn echt de Clover Amour naalden. Ze zijn vrij prijzig, maar de investering meer dan waard. Bij mij gaan ze ook al jaren mee!

Welke naald past bij jou?

In dit artikel beschrijf ik 3 soorten haaknaalden, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Denk aan naalden met een houten handvat, naalden van plastic en naalden met een lampje.

Wanneer je begint met haken en je projecten, is het goed om je af te vragen wat voor jou het beste werkt. Heb je snel last van je gewrichten of spieren? Kies dan voor een ergonomische naald en het gemak wat daarbij komt kijken.

Vind je budget erg belangrijk dan kun je kiezen voor metalen naalden van Action of Prym.

Vind je het prettig om met natuurlijke en lichte naalden te haken? Dan zijn een stel, goede, bamboe naalden echt jou ding!

Weet je het niet welke naalden bij jou passen? Laat je dan eens adviseren in een handwerkwinkel of stuur mij een berichtje, ik denk graag met je mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *