Skip to content

What the Hoe-ga?!

Al een hele lange tijd zag ik op Facebook de Scheepjes CAL van 2017 langs komen. Een beetje jaloers keek ik dan naar al die mooie creaties en die nette kruissteken waar iedereen zo enthousiast mee aan de slag ging.

Wat het was, wist ik niet. Was het een sjaal? Was het een tafelloper? Geen idee, maar ik vond het prachtig! Die verwarring kwam ook een beetje door de naam, ‘Hygge’. Ik sprak dat in mijn hoofd uit als Hiezje, ofzo. Iets Frans in ieder geval.

Waarom ik verliefd werd op dit patroon.

Ik ben een vrij praktische haakster. Je ziet mij niet snel iets maken alleen voor de mooi, dingen moeten een praktisch nut hebben. Denk aan kussens, mandjes en dekens. Denk vooral niet aan Amigurumi. Inmiddels ben ik duizend dekentjes, tassen en etuis verder, maar de Hygge bleef mij roepen.

Nou raak ik vrij snel enthousiast van CALS en alle mooie patronen die Scheepjes aanbiedt, dus ik moet mijzelf af en toe echt inhouden niet ALLES te maken. Wat mij aantrok in de Hygge waren echt de kruissteken. Ik had mij never nooit bedacht dat het mogelijk was om op een haakwerk te borduren. De resultaten die ik voorbij zag komen hadden zo’n mooi, strak resultaat. Alleen dat nut he? Wat moest ik er mee als het af was?

Het antwoord op deze vraag kwam gelukkig snel. Vriendlief en ik zijn recent verhuisd naar een nieuwbouw woning. Aangezien onze slaapkamer nog vrij sfeerloos is en de Hygge precies de afmetingen heeft van ons bed, besloot ik er een heel breed kussen van te maken.

Het leukste van elk haakproject is de voorpret. Het uitzoeken van kleuren, het twijfelen en bestellen (betalen vind ik stom). Tijdens het uitzoeken en voorbereiden kwam ik er ook achter dat Hygge uitgesproken wordt als Hoe-ga en dat het niet Frans, maar Deens is. Het betekent ‘gezelligheid’, weer wat geleerd.

Ik heb niet gekozen voor 1 van de beschikbare kits, deze pasten niet in onze slaapkamer.

Mijn kleuren

Ik heb alle wol en garen besteld bij Caro’s Atelier. Deze webshop heeft een breed aanbod en verzend ook erg snel!

 • Scheepjes Stonewashed Estatite (832) 10 bollen
 • Scheepjes Catona Light navy (164)
 • Scheepjes Catona Bluebird (247)
 • Scheepjes Catona Ruby (517)
 • Scheepjes Catona Rust (388)
 • Scheepjes Catona Rose Wine (396)
 • Scheepjes Catona Tyrian Purple (128)
 • Scheepjes Catona Willow (395)
 • Scheepjes Catona Sage Green (212)
 • Scheepjes Catona Dark Teal (401) 2 bollen
 • Scheepjes Catona Silver Green (402)

Scheepjes gaf aan dat je van de Stonewashed 10 bollen nodig hebt en 10 kleuren van Catona in 25 grams bolletjes, waarvan 1 bolletje x 2. Ik weet niet hoe strak ik haak, of hoe los de ontwerpers van dit patroon haken, maar ik heb 3 bollen Stonewashed over en ben niet aan mijn tweede bolletje Catona toegekomen. Dat overkomt me vaker met CALS, er wordt aangegeven dat je een x-aantal bollen nodig hebt en vervolgens zit ik met 3 bollen Stonewashed zonder duidelijk doel. Dat klinkt alsof ik dat vervelend vind, maar ik vind het heerlijk. Hoe meer wol, hoe gelukkiger ik ben. Ik heet dan ook voor niets YarnAddict ?.

Wat vond ik van het patroon?

Even ter zake, het patroon. Ook hier mijn complimenten voor de ontwerpers. Ontzettend knap hoe duidelijk de patronen uitgeschreven en weergegeven zijn. It ain’t easy.

Bobbelsteek Hygge CAL
Bobbelsteken

De CAL bestaat uit 14 weken, waarvan elke week een deel van het patroon gemaakt wordt. Week 1 vond ik leuk, maar mijn bobbelsteekjes komen niet echt bobbelig uit de verf. Ik besluit dat ik ze plat ook erg leuk vind en ik laat het zo.

De ‘separator’


De “seporator” komt elke week terug. Deze bestaat uit het haken van een lijn op je haakwerk. Hier moest ik even puzzelen, want dit had ik nog nooit gedaan. In het patroon werd aangegeven dit met een kleinere haaknaald te doen, maar ik heb het hele patroon met haaknaald 4,5 gedaan, dat werkte voor mij het best. Week 1, 2 en 3 vond ik de seporator maar lastig, de weken daarna had ik de smaak te pakken en zat deze er zo opgehaakt!

Dan het borduren van week 2 tot en met 12. Het gene wat mij zo enthousiast maakte, want het resultaat is prachtig, blijkt mij in de praktijk zó tegen te vallen. Ik vergis mij continue in waar de steken moeten komen, ik krijg het draad niet goed vast en het geheel ziet er aan de achterkant dramatisch chaotisch uit. Gelukkig is het maar de achterkant, en zie je daar straks niets meer van. Ik vind het moeilijk om een project niet perfect netjes uit te voeren, maar besef mij ook dat handwerk nooit perfect kán zijn.

Borduren

Het borduren is niet aan mij besteed merk ik dus. Helaas is dat wat de Hygge zo uniek maakt en ik wil dat kussen hebben, dus ik zet door. Vanaf week 6 gaat ook dit beter, ik merk dat ik sneller begin te werken en ook minder hoef uit te halen. Wel gooi ik halverwege de kleuradviezen van Scheepjes van het borduren (kleur A, B enzovoort) het raam uit. Ik combineer zelf de kleuren die ik mooi vindt en dat werkt prettiger. Hiermee wordt het proces ook een stuk leuker, en geniet ik weer van dit project.

En dan ineens, na 7 weken van hyperfocus op deze Hygge, is hij af! Het is nog geen kussen, overal steken draadjes aan de achterkant uit, maar hij is af! Dan de volgende uitdaging, een haakwerk naaien op stof.

Mijn Hygge is 1,4 meter lang. Ik heb daarom 1,5 meter stof uitgeknipt en vastgespeld op de Hygge. Onder de naaimachine merk ik dat mijn Hygge uitrekt, maar mijn stof niet mee rekt. Bijna had ik niet genoeg stof om hem dicht te maken, gelukkig had ik het nét ruim genoeg gemeten.

De Hygge zit vast, ik vul hem op met alle vulling die ik kan vinden en daar is hij dan. Precies groot genoeg voor ons bed, precies de kleuren die ik wilde en precies de juiste dikte.

Extatisch ben ik, en nog steeds. Het mooiste van haken is toch wel dat je iets maakt van helemaal niets. Iets wat je niet bij de H&M, Zara Home of Wehkamp kunt bestellen, maar iets wat compleet eigen is. Dat is voor mij de magie, met een paar bolletjes wol maak ik alles wat er in mijn hoofd zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *